04 juli 2007

Als ze maar gelukkig zijn, Beatrijs Ritsema

Een bundel met eerder gepubliceerde columns en essays van Ritsema uit o.a. NRC Handelsblad, die allemaal over (de opvoeding van) kinderen gaan. Ik kocht het boek om weg te geven en bladerlas er in alvorens het naar de volgende ging (volgens sommigen is dat not done, ik voel dat niet zo, het boek gaat niet beduimeld en bedorven naar de volgende, maar met aandacht en van harte; misschien een leuke vraag voor Ritsema die onder de noemer 'moderne manieren' ook etiquetteadviezen geeft).

Ritsema is prettig stellig. Ik ben het niet op alle punten met haar eens (over het vaderschap bijvoorbeeld niet, daarover neemt Ritsema een opmerkelijk traditioneel standpunt in, wat verbaast en enige ergernis wekt), maar in grote lijnen wel. En ze schrijft lekker, grote plus. Ze behandelt thema's als het tegenwoordig verfoeide 'om bestwil' dat vaak moet wijken voor 'superinschikkelijkheid' en 'opofferingsgezindheid'. Doe mij dan maar bestwil. In mijn omgeving is er meer dan één voorbeeld van ouders die zich eenvoudigweg door hun kinderen laten terroriseren omdat ze nooit duidelijk stelling hebben durven nemen. Waarom niet erkennen dat de volwassene vaak de dingen nou eenmaal beter overziet, oog heeft voor consequenties op termijn en de grotere samenhang? En waarom dit niet in het voordeel van het kind gebruiken, al zal het kind zelf dit niet altijd direct als voordelig ervaren? Want, schrijft Ritsema na een aantal uiteenlopende voorbeelden, 'ouders zullen het tot in lengte van dagen fout blijven doen, waaruit volgt dat je dan maar beter je eigen ideeën kunt volgen dan die van de kinderen'.

1 opmerking:

Ditte zei

Een advies van Batrijs:
U hebt geen leuke tijd in bed, u hebt nooit normale afspraken met hem, u moet maar afwachten tot hij weer zin krijgt in een (eenzijdig) seksueel treffen, u onderneemt niets gezelligs met hem en onderhoudt de contacten via een toetsenbord. Hij zal nooit met u willen trouwen, nooit kinderen met u willen krijgen, u nooit seksueel tegemoet komen. U verspilt uw tijd en energie. Deze man gebruikt u als levende opblaaspop. Hij kan er beter zo eentje aanschaffen of zich bij prostituées vervoegen. Voor u geldt dat elke andere tijdsbesteding u meer genoegen zal opleveren dan deze. Ga kruiswoordpuzzels oplossen of helpen afwassen in de gaarkeuken voor daklozen.

G E W E L D I G!

Dettie