13 oktober 2006

Saturday, Ian McEwan

En meteen een volgend verbluffend goed boek gelezen. McEwans Saturday had me vanaf de eerste pagina in zijn greep, ik las en las en las het uit. Vierentwintig uur uit het leven van de 48-jarige neurochirurg Henry Perowne, op de vooravond van de inval in Irak. Dit speelt op de achtergrond, komt soms naar de voorgrond, is altijd aanwezig. Maar deze roman is veel meer dan een verhaal rond actuele gebeurtenissen (wat volgens velen, met name Joost Zwagerman, de Nederlandse hedendaagse literatuur zo node zou missen) en daarom is het zo goed. De gebeurtenissen zijn relevant, de roman ontstijgt de actualiteit.
            McEwan bewaart de Aristotelische eenheden, niet gestileerd, maar ongemerkt en elegant. Prachtig hoe in de climax poëzie wordt ingezet als wapen, het is zo idealistisch, in het verhaal overtuigt het volledig. Stel je de wereld voor waar poëzie wreedheid uitschakelt.
            Enig minpuntje: soms was het iets te uitleggerig, heel soms, ik struikelde er misschien één of twee keer over. 't Is een minpuntje van niets, een hobbeltje.
            Een groot geluk dat ik McEwan na dat vervelende, rammelende, clichématige Amsterdam nog een kans heb gegeven.

Klik op het boekplaatje als je wilt lezen wat anderen ervan vonden.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Vreselijk was Amsterdam inderdaad, en nog erger was dat *dat* boek prompt de Man Booker Prize won. Zo zonde. Nee, neem dan McEwans Atonement. PRACHTIG! Doet in de verte iets denken aan Saturday, maar is vele malen dikker (en trager..).

Ook Enduring love vond ik erg sterk (beklemmend!), soms wat te veel eh.. medische uitweidingen, maar met het beste begin van een boek dat ik ken!

Fijne boeken voor in de donkere wintermaanden.

Uw persoonlijke boekentipper ;-)

Anoniem zei

Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die Amsterdam niks vond. Tot nu toe hoorde ik alleen lof, ik dacht al dat ik het dan nog maar een keer moest lezen. Maar Saturday is inderdaad heel erg prachtig. Las je ook Stralende dagen van Cunningham, waar Zwagerman over spreekt? Zoniet: doen!