05 mei 2009

Marilyn French overleden

Marilyn French had slokdarmkanker, genas daarvan en is nu overleden aan hartfalen. Ik las dat ze geboren was in 1929, net als mijn moeder. Altijd gedacht dat slokdarmkanker ongeneeslijk was en dat French van een latere generatie was.
            Gelezen heb ik zeker The Women's Room, dat boek kan ik me namelijk herinneren. Over de emancipatie van Mira Ward, een hard boek vol boude beweringen, maar ook een verhaal dat me destijds meetrok (al was ik nog of ook toen behoorlijk naïef en las ik deels met verbazing). Jaren later kocht ik op het vliegveld My Summer with George, een zijig, niksig, tuttig boek, heel raar voor zo'n ostentatief feministische auteur. Ik deed het snel weer de deur uit.
            Dan gaat een auteur dood en er flakkert een vlammetje van interesse op. Dat komt misschien ook omdat er zoveel te lezen is en je daarom ieder dingetje aangrijpt dat quasi helpt structuur aan te brengen.

2 opmerkingen:

Anna van Gelderen zei

Ik heb lang geleden The Bleeding Heart gelezen en in mijn herinnering was het nogal een huilerig boek - in ieder geval niet zo goed dat ik ooit de neiging voelde om nog een een boek van Marilyn French ter hand te nemen.
De neiging om iets te gaan lezen van een auteur die net is overleden, herken ik trouwens wel. Zo heb ik een tijdje terug ineens een boek van Arthur c. Clarke gekocht, terwijl ik zelden SF lees, en de impuls dus alleen maar voortkwam uit zijn overlijdensbericht. Ik ben benieuwd of ik ooit nog aan dat boek toekom ;-)

maup zei

‘huilerig’, da’s ook geen aanrader en zo heb ik weer minder drang om French te (her)lezen. Inmiddels zit ik al met m’n neus in andermans/vrouws werk.