30 september 2008

Make Your Child Brilliant, Bernadette Tynan


Bernadette Tynan legt in tien hoofdstukken uit hoe je het beste uit je kind kunt halen. Er zitten leuke tips en weetjes in haar boek, daarnaast trapt ze op betuttelende toon open deur na open deur in. In Engeland schijnt haar aanpak een enorm succes te zijn. Het begon met een populaire tv-serie en nu slaat ze met dit boek meer munt uit het succes.
            In hoofdstuk één staat een uitleg over de werking van de hersenen, daarna volgen hoofdstukken over leerstijlen, de juiste schoolkeuze, hersentraining, persoonlijke doelen, e.d. en veel tips en trucs hoe je de aanleg van een kind kunt herkennen en wat je kunt doen zodat je kind zijn talenten volop kan ontplooien. Naast zinnige in mijn ogen ook onzinnige aanwijzingen. Het meest stoorde mij de simplistische kijk op barokmuziek, die als een soort muzak wordt neergezet en, tip der tips, tot gekmakens toe moet worden beluisterd, bijvoorbeeld per koptelefoon tijdens het maken van huiswerk. Dat zou namelijk een geweldig effect hebben op het brein omdat het ritmisch en harmonisch zo mooi aansluit op de natuurlijke hersengolven. 'Het is het soort achtergrondmuziek waarvan je de aanwezigheid vergeet,' beweert ze doodleuk. Kwalijk modern consumeren en zo heeft iedereen z'n stokpaardje(s).
            Het is jammer dat Tynans betere ideeën ondergesneeuwd raken door het oppervlakkige populairwetenschappelijke en meer nog door een aaneenrijging van dooddoeners. Ouder en kind worden door Tynan bij de hand genomen op deze schitterende reis naar een gelukkiger leven. De mantra is haar mantra en de belangrijkste denkbeelden worden herhaald herhaald.
            Tynan meent universele mechanismen bloot te leggen, het boek verschijnt binnenkort vertaald naar tig talen in tig plus landen.

5 opmerkingen:

yvonnep zei

Heb je haar wel eens op tv bezig gezien? Tenen krommend en vooral hoe die ouders door het zand gaan. De voorbeeldkindertjes zijn ook voorbeeld ettertjes. Afijn. How come dat jij een soortgelijk boek leest? Ben je je aan het voorbereiden op de vertaling of op het uitvoeren van de pedagogie.

maup zei

Inderdaad, how come? Het moest, daarom. Ik heb mevrouw nooit op tv gezien en heb daar ook geen behoefte aan.
Eens zien of het hier ook aanslaat.

Priscilla zei

Ik kom uit een zeer achter-gestelde/lijke omgeving (ik mocht alleen de bijbel lezen en er werd veel gescholden,maar mocht tochg niet met de buurkinderen spelen, want die zouden een slechte invloed hebben...). Ja misschien waren wij een uitzondering, misschien ook niet, maar voor mensen zoals ik is zulke info niet "obvious", helaas. Ik heb het tvprogramma gezien, prima info allemaal. Verdrietig genoeg heel leerzaam voor mensen zoals ik.

maup zei

hallo Priscilla, dank je wel voor je reactie. Jouw jeugd klinkt niet makkelijk, heel anders dan wat ik uit mijn omgeving ken. Ik besef weer dat ik niet mag vergeten te proberen ook buiten mijn eigen belevingswereld te kijken. Alleen omdat voor mij iets vanzelfsprekend is, kan dat voor een ander uiteraard wel een nieuw inzicht zijn en wie weet nieuwe deuren openen. En andersom.

Priscilla zei

dankjewel voor t begrip:)