29 juli 2008

Away, Amy Bloom

In het voorjaar van 1927 begon de kort daarvoor naar New York geëmigreerde Russische Lillian Alling, ziek van heimwee, aan een voettocht naar huis, dwars door Noordwest-Canada en subarctisch Alaska en Siberië. Cassandra Pybus schrijft naar aanleiding hiervan het non-fictieverslag The Woman Who Walked to Russia, wat weer de grondslag vormt voor Amy Blooms roman Away.
Blooms heldin Lillian Leyb vlucht rond 1924 vanuit Rusland naar Amerika nadat haar hele familie tijdens een pogrom is vermoord (dat denkt ze althans), werkt in New York verbeten aan een nieuw bestaan en verneemt dan plots dat haar dochtertje en enig kind nog zou leven en door kennissen meegenomen zou zijn naar Siberië. Vanaf dat moment heeft ze één doel: dochtertje vinden. Geld heeft ze niet, wel een goede vriend die haar op het idee brengt om over land naar Siberië te gaan, voilà Lillian Alling. Zo begint Lillian Leyb aan haar eigen odyssee dwars door Noord-Amerika naar Alaska en verder langs de roemruchte telegraafroute richting Siberië.
Het heeft alles in zich voor een mierzoetig verhaal van tegenspoed en weerzien, maar in Blooms woorden is het een weerbarstige vertelling over armoede en wilskracht, het New York en overige Amerika van begin jaren 20 in een 'dog eat dog'-wereld, opportunisme rechts en links, kleine mensen met pretentieuze ideeën en grote geesten met bescheiden dromen.
Geleend van een andere enthousiaste lezer die herlezing overweegt.
Ons advies: lezen.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Okee, u hebt mij overtuigd ;)
Dit boek gaat op het verlanglijstje.

Anoniem zei

Ja, en wat is het taalgebruik ritmisch en verbeten...

maup zei

en inderdaad het ritmisch en verbeten taalgebruik! (mocht gnoe toch nog twijfelen ...)

Anoniem zei

Het verlanglijstje bracht het boek in februari met de verjaardag en ik ben nu (eindelijk) met lezen begonnen! Voor september staat het op de leeslijst van de boekgrrls, dus... Toevallig heb ik net The Mapmaker's Wife uitgelezen over de tocht van Isabel Godin door het 18e eeuwse Amazonewoud van Peru (nu Ecuador). Blogpostje in de maak :)