Klik op de foto als je wilt lezen wat anderen ervan vonden.
27 maart 2006
True History of the Kelly Gang, Peter Carey, audioboek
Klik op de foto als je wilt lezen wat anderen ervan vonden.
23 maart 2006
Joe Speedboot, Tommy Wieringa
Joe wilde mij niet bekoren. Jammer. Aan het verhaal lag het niet, maar die manier van vertellen, jakkes. Veel poep en pies en een tsunami aan metaforen. Bij vlagen dan. Ik struikel over zo'n gewilde manier van schrijven. "Kijk mij toch eens schrijven", roept die stijl. In tegenstelling tot andere lezers spreekt de titel van het boek mij ook geheel niet aan. Het was een eerste horde die ik moest nemen en helaas, ik had het me kunnen besparen. Ik lees er geen Anton Wachters in en Abel zie ik evenmin terug (zoals andere lezers van het boek opmerkten).
Met een flutverhaal goed gebracht maak je mij oneindig veel gelukkiger. Literatuur is toch zeker ook vorm. Het verhaal van Joe was niet geheel zonder merites, maar nou ook weer niet zo sterk dat alle vorm irrelevant werd. Zo sterk kun je verhalen ook niet maken, denk ik.
Facit: |
Klik op de foto van het boek als je wilt lezen wat anderen ervan vonden.
18 maart 2006
Stoom, Willem van Toorn
Het verhaal speelt zich af in de tijd rondom de spoorwegstaking van 1903, vooral de jaren daaraan voorafgaand. De hoofdpersoon Maarten Corbelijn weet lang niet aan welke kant hij staat, hij staat het liefst als toeschouwer aan de zijlijn en probeert een neutraal standpunt in te nemen, maar op termijn lukt hem dat niet.
Het is een zeer lezenswaardig boek. Het boek begint rustig en evenwichtig, de verhaallijnen lopen als twee sporen mooi naast elkaar tot ze in de tijd samenvallen en in één spoor doorgaan. Op de twee sporen speelt Van Toorn o.a. met de seizoenen, barre winter in het een, hete zomer in het ander, tot ook die seizoenen samenvallen.
Er komt van alles aan bod, van groot maatschappelijk belang tot klein menselijk leed, vakbeweging, socialisten, Neo-Malthusianen, politieke en literaire geschriften, arbeiders en meiden, meneren en mevrouwen, heren en dames. Maarten is vaak bij het Entrepôtdok in Amsterdam, waar nu een geheel andere bedrijvigheid heerst, terwijl het vroeger nog rondwaart. Maarten is wel een iets te braaf ventje, evenals zijn brave egalitair denkende vrienden, maar daarom niet minder waarachtig.
Een minpuntje was het laatste hoofdstuk, het was echt "met grote stappen snel thuis" en dat vond ik erg jammer. Het is het laatste wat je leest, de laatste indruk blijft zo hangen en doet in dit geval geen recht aan het totaal. Inhoudelijk was het verhaal ook uit, maar ik vond het zo onzorgvuldig uitverteld.
Klik op de foto als je wilt lezen wat anderen ervan vonden.
17 maart 2006
Stupid White Men & Dude, Where's My Country, Michael Moore
Het waren boeken waar ik kennis van wilde nemen en ik heb ze een eerlijke kans gegeven. Na Stupid White Men was ik al wat verzadigd, het andere boek lag hier ook (het is een double bill van BookCrossing en ze moeten samen weer verder reizen) en dat lees ik niet uit. Is nu besloten.
Klik op de foto's als je wilt lezen wat anderen ervan vonden.
Klik op de foto's als je wilt lezen wat anderen ervan vonden.
06 maart 2006
Drinking Coffee Elsewhere, ZZ Packer
De personages zijn doorgaans Afro-Americans, dat speelt ook een rol in de verhalen. Er is een terugkerend personage Dina dat zoekend en tegelijk erg uitgesproken is.
Het titelverhaal vond ik zeer sterk. De titel verwijst naar Dina's truc om grip op de zaken te houden door als de pijn ondraaglijk wordt zich voor te stellen dat ze elders (koffie aan het drinken) is.
De bundel bevat de volgende verhalen:
Brownies
Every Tongue Shall Confess
Our Lady of Peace
The Ant of Self
Drinking Coffee Elsewhere
Speaking in Tongues
Gees
Doris Is Coming
ZZ Packer blijf ik in de gaten houden.
02 maart 2006
Kafka on the Shore, Haruki Murakami
Nu heb ik net Kafka on the Shore uit, ik las en las en wilde steeds verder lezen en vond het een geweldig boek. Ook dit boek las ik in de vertaling van Gabriel, ik blijf er zo bij dat mijn eerste Murakami een ongelukkige keus was en een slecht boek.
Wat een geluk dat ik me, tamelijk snel, liet overhalen deze populaire Japanse schrijver nog een kans te geven. Het onrealistische en het machismo die mij in South etc. zo irriteerden, waren hier ook ingrediënten, maar stoorden dit keer allerminst. Er lopen zoveel verhaallijnen door elkaar en ze komen allemaal zo mooi samen. Het is een heel lang sprookje, met de gruwelijke kant van ouderwetse vertellingen en de magie en kans op verlossing die in sprookjes betoveren. De meest existentiële onderwerpen komen aan bod, toch wordt het nooit zwaar op de hand ondermeer omdat er veel humor in zit (dat komt in de vertaling goed uit de verf).
Diepe zucht, wat jammer dat het uit is, wat kon ik het niet neerleggen, wat zit het nu in mijn hoofd.
Naijlend effect is dat ik nu in de auto luister naar Schubert pianosonates. Die zijn deels inderdaad erg geschikt, daar was ik nog niet opgekomen. De sonate in D groot, die Oshima zo aanbeveelt voor lange afstanden, moet ik in de auto nog proberen.
Abonneren op:
Posts (Atom)